Citeam aseară un reportaj bun despre revoluţia din Ucraina. Oameni buni, există curaj încă pe lumea asta şi dorinţa de a schimba lucrurile care nu merg, care încep să pută, ceea ce îmi dă speranţă.

Apoi m-am întors cu oftica în ograda noastră unde mai am uneori câte o vorbă cu alţi visători ca mine şi mă gândesc că, bai fraţilor, e greşit să gândim că nu avem cu cine şi nu avem pentru ce şi nici cum să schimbăm noi situaţia. Păi cum aşa?

IMG_6323

Teoretic, da, oamenii ăştia care ne conduc sunt oglinda noastră, o oglindă în care, sper eu, cel puţin oamenii care îşi folosesc încă creierul, nu se mai regăsesc, de prea mult timp. Şi atunci mă întreb: când a fost ultima dată când tu, intelectualule, omul care gândeşte şi care ştie despre viaţa, când ultima dată te-ai dus la culcare cu un vis şi te-ai trezit dimineaţa cu un scop? Oare nu alţii ca tine, înaintea ta au scris istoria, au făcut programe în care au crezut şi au murit să şi le vadă împlinite? Oare nu erau tinerii intelectuali, studenţi, oameni de cultură, cei care veneau cu ideile iar ceilalţi îi urmau? Cum am ajuns să urmăm noi turmă şi să ţinem cu banii noştri în spate alegerile celor care se bucură să întindă mâna şi să închidă ochii? Când vom înceta să ne lamentam în surdină în spatele cuvintelor frumos scrise şi să facem de fapt ceva, romani care nu mai suportăm mizeria pe care o vedem pe ecranele televizorului??

A ne trezi cum spuneam altă dată, din papucii în care dormim, nu este aşa, o vorbă, este o necesitate dacă este adevărat că trăim într-o lume condusă de un cerc restrâns de paraziţi semidocţi care nu vor face niciodată altceva decât să sugă şi să smulgă tot ce a mai rămas din ceea ce era candava frumoasă şi bogată noastră Românie. Astăzi cu toţii vrem să fugim de aici. De ce? De ce să fugim noi? Ca să fim trataţi pentru tot restul vieţii ca nişte emigranţi care trebuie să se mulţumească cu resturile Europei? Dar de ce nu ne-am recăpăta noi ţara noastră unde putem să creştem şi să ne creştem copiii şi să ne redobândim demnitatea pierdută sub cizma multinaţionalelor care îşi plătesc expatii de zeci de ori mai bine decât suntem noi plătiţi? De ce să-i lăsăm pe ăştia de ne conduc să le ne vândă cu totul acestor corporaţii care mai apoi ne vor da o pâine şi noi le vom mulţumi?

Dar de ce să nu folosim banii noştri să ne educăm copiii, să ne resuscităm agricultură, potenţialul de export, artă şi tot ce avem, dar nu ne mai pasă? De ce închidem ochii milioanelor care se duc în construcţia de catedrale în loc să ne căutăm credinţa în lucrurile simple: Adevărul, Binele, Frumosul, Iubirea pentru aproape, Demnitatea, dumnezeul din lucrul bine făcut şi din micile bisericuţe care ne aduceau linişte cândva?

Noi nu vrem să plecăm de aici. Noi nu vrem să ne plece copiii. Noi nu vrem să ne punem banii în buzunarul altora. Turma are nevoie de alte modele. Unul dintre ele poţi fi chiar tu, trezeşte-te, sa-si ia ei bagajele!

IMG_1780