Că o fi devenit și cititul o modă, nu știu, dar e o modă mai bună decît toate celelalte. Plimbările în minunatele librării motiv de selfiuri? Posibil, dar cărțile rămîn un decor rîvnit, plin de promisiuni și posibilități. Un bibliofil mic a cărui poftă se dezlănțuie printre rafturi cu miros de cerneala si hîrtie e cel mai dezirabil consumator pentru mine.

Pentru că, dupa ce ai închis cartea, rămîi cu povestea. Rămîi cu senzații, cuvinte, idei. Rămîi cu noi posibilități.

Cartea e motiv de comunicare, de prietenie, de iubiri noi. Iubitorul de poveste nu este niciodată singur și nu trăieste o singură dată. Adicția cititorilor e un multiplu infinit de plăcere. Sunt o mie de moduri încare poți să te exprimi, dar cel care are la îndemînă nuanțele, știe exact cum să se facă înțeles.

Copiii au citit vara asta. Împinși de la spate, amenințați cu restricții, recunosc, motivați cu activități preferate, rareori voluntar. Dar la final le-a plăcut. Mult! Vorbesc despre asta. Despre locurile unde au citit și și-au băut ciocolata caldă sau nu știu ce limonadă, despre nu știu ce personaje sau situații amuzante sau ciudate. Fac competiții, citesc împreuna, se așteaptă la un număr de pagină, se laudă cu cititul lor. Dacă rămîn de la mine cu iubirea față de poveste, am făcut o treabă bună. Că e un ritual de vacanță sau de cafea sau de weekend, dacă e un obicei de relaxare, un motiv în sine sau orice altceva, nu contează. Între toate formele de consumerism orb, îl prefer pe acesta. Și da, negreșit, piața te obligă la consumerism, dacă nu mă crezi, vizitează orice loc unde se vînd cărți. E imposibil să nu cheltui mai mult decît poți duce. Asta e!

img_7599img_7544img_7289