Luni, în timp ce beau cafeaua la masa mea obișnuită de la fereastra unei cafenele de pe străduțele Parisului de acasă, mă uit cu destul de mare curiozitate la oameni. Îmi place graba lor matinală, este momentul zilei cînd fiecare are o țintă precisă. Niciun alt moment ca orele 7 pîna la 9 nu este mai plin de vervă, de optimism, de planuri, de promisiuni de începuturi, precum dimineața de lui în acest interval.

La ora asta, și ei și ele știu exact ce fel de cafea vor, dacă îi asortează sau nu cu un croissant, un covrig sau un mic dejun adevarat, cît și cu cine vor petrece aceste 120 de minute. Cei singuri par cei mai hotărîți. Au două viteze, pe repede înainte sau fast forward, și marșarier. Ei par că încep și termină acum tot ce au amînat pîna în dimineața de luni. Au o bucurie, o deteminare a mișcărilor și un ritm al cuvintelor care este specifică tinerilor în orele cînd se pregatesc să iasă la club. Unii dintre ei, la fel de preciși, nu se grăbesc, azi au plecat din timp, cît să poată avea perspectivă, să nu intre direct în lucrurile alea pe care azi vor să le schimbe. Nu i-am revăzut miercurea sau vinerea să verific, dar cel puțin unii dintre ei sigur vor reuși, așa e lunea, nu te lasă să rămîi același decît dacă ai ales asta.

Apoi, sunt cuplurile de iubiți, amanți sau prieteni. Ăștia au o lentoare aparte, încă regretă că au părăsit patul, decid mai greu ce vor, se consultă cu celalalt ce să aleagă, se mișcă și vorbesc mai rar. Cuplurile vechi sunt înaintea celor noi, ei abia așteaptă să lase weekendul în urmă și să se bucure cu lucruri mai ale lor, o dietă nouă propusă de colega de la back office, o aventură finalizată în weekend a tipei de la marketing, un sefuț tinerel cu fund bombat sau țîțele secretarei directorului. Cuplurile noi încă se hîrjonesc, rîd, se ating lent, le este lene, ar fi vrut să nu fi început ziua încă. Doar amanții sunt vocali, ei își trăiesc iubirea de la 7 la 5. E momentul lor. Îndrăgostiții însă, din orice categorie, ei sunt cei mai frumoși. Indiferent de vîrstă, de felul cum sunt îmbrăcați sau cum arată au o altă dimensiune de spațiu și timp și o poartă după ei. Pot fi oriunde la ora asta nu contează decît că sunt împreună. Se întîmplă cu îndragostiții ca la teatru, suspendă realitatea pînă într-atît că nu se văd decît unul pe celalalt. Poartă cu ei scînteile și o aura care îi desparte de restul și sunt pur și simplu cel mai frumos lucru pe care îl poți vedea într-o dimineață răcoroasă de toamnă cînd ai lăsat acasă propriile tale iubiri.

Bei cafea?

Tu ce vrei?

Hai sa luam si croissant

Un espresso scurt, va rog, la pachet

Stai jos, ma duc sa iau eu. Vrei si ceva dulce?

Luam la pachet sau stam aici?

Un capuccino si un fresh. Am si card

Te iubesc!

Vin imediat.

Uite o masă!