Ora de literatură. Profesorul vorbește neîncetat despre Hemingway. Studentele par să fie cu gîndurile prin alte colțuri de lume. Sala de clasă arată meschin, întunecată și rece.

Nici eu nu mă mai pot concentra la ce spune. Pare că Papa și el au răfuieli mai vechi. Aproape ajunge la un climax emoțional cînd ne spune cum și-a zburat creierii. Hemingway a esuat, profu’ e satisfacut pe jumatate. Celalta jumatate viseaza inca la succesul lui Papa si eventual o muza precum Nicole Kidman in rolul lui Gellhorn. Asta chiar mi-a atras atenția.

Îl privesc mai bine, stiu ca o ne ardă la note ca dracu. Poartă un costum gri cu veston și cămașă albă. Are o cravată în două culori. Piesă de rezistență, îmi zic. Pantofii se asortează doar cu paltonul și amîndouă par să se destrame de fiecare dată cînd ridică vocea. Cu cat incerc mai mult sa-i ignor tonul si remarcile sexiste, cu atat ma adancesc mai mult in pacatul de a-l psihanaliza la prima vedere. Uite, poarta si ochelari. Aproape degeaba.. nici astia nu il ajuta sa vada realitatea.

Si realitatea e ca toate complexele lui de superioritate ma duc cu gandul ca probabil a avut o copilarie trista, trista, cu un tata abuziv si o mama absenta emotional, ca la pubertate a descoperit ca are o puta mica, mica si de atunci a ajuns la concluzia ca toate femeile sunt curve si toti barbatii analfabeti sau homosexuali daca au norocul sa fie inteligenti.

Imi pare rau de el isi doreste cu disperare sa fie scriitor, sa-i curga sange pe tastatura in timp ce construieste romanul vietii sale. O sa-i si iasa cand nu o sa mai simta nevoia sa demonstreze cat e de destept. Pana atunci o sa iasa sange din notele noastre la examene, ca si daca vrei nu poti, sa citesti intr-o saptamana Ulise in engleza. Ca e ziua indragostitilor si toata saptamana fetele cu priviri in alte colturi de lumi vor fi cu gandul la iubiti posibili si la iubiri periculoase ca-n umbrele lui Grey.

FB_IMG_1487772826773

Foto: sursa FB

 

Reclame